09
Feb
2020
Az E-vitamin nélkülözhetetlen a bőr szépségének megőrzéséhez, illetve az öregedés elleni küzdelemben is fontos fegyver lehet. Milyen ételeket érdemes fogyasztani, hogy elegendő jusson a szervezetünkbe ebből a fontos mikrotápanyagból?
Az E-vitamin zsírban oldódik, ezért a felsorolt ételek mellé mindig érdemes valamilyen zsiradékot is fogyasztani, hogy a vitaminok tökéletes felszívódását biztosítsuk. Az E-vitamin nemcsak erős antioxidáns, de szerepet játszik például a daganatos betegségek, a makuladegeneráció, a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében is. Mit együnk tehát, hogy a naponta szükséges mennyiséget biztosítsuk?
Egy kisebb maroknyi, nagyjából negyed csészényi napraforgómag akár a napi E-vitamin szükséglet 80 százalékát is biztosíthatja. Ez a népszerű rágcsálnivaló emellett nagyobb mennyiségben tartalmaz rezet, mangánt, szelént, foszfort, magnéziumot és B-vitaminokat is. Érdemes héjjal együtt vásárolni, a tisztított változatból ugyanis hajlamosak lehetünk a kelleténél többet is megenni.
A mandulában is nagyobb mennyiségben található E-vitamin, naponta negyed csészényivel a javasolt mennyiség 40 százalékát vihetjük be a szervezetünkbe E-vitaminból. A mandulát fogyaszthatjuk magában, egészséges nassolnivalóként, de durvára őrölve zabkásába, müzlibe, joghurtba is keverhetjük.
Meglepő módon a spenótban és más, sötétzöld leveles zöldségekben is jelentős mennyiségű E-vitamin található, egy csészényi zöldség a szükséges E-vitamin mennyiség negyedét képes biztosítani. Ezekben a zöldségekben emellett egyéb fontos tápanyagokat is találhatunk, például K-vitamint (mely a véralvadásban játszik nagy szerepet), C-vitamint, mangánt, folsavat, magnéziumot, rezet, vasat és káliumot is.
Nyugodtan lépjünk túl a szokásos főzelékeken, a sötétzöld leveles zöldségeket felhasználhatjuk például tésztákhoz, levesekhez, de manapság nagyon népszerűek a reggelire fogyasztott zöld turmixok is, ezekben az egyik fő alapanyag lehet a spenót, a mangold vagy a kellevél.
A brokkoli nemcsak E-vitaminban gazdag (egy csészényi a napi szükséges mennyiség 15 százalékát biztosítja), de olyan kénvegyületekből is bőséggel van benne, amelyek segítenek semlegesíteni a szervezetünkbe jutó toxinok káros hatásait.
A magas zsírtartalmú élelmiszerek, például az avokádó, az olívaolaj vagy éppen az olajos halak is jelentős mennyiségű E-vitamin tartalmaznak, emellett ezekben olyan egészséges zsírsavak is találhatóak, amelyek védik a szívet és az agyat, megakadályozzák a krónikus gyulladások kialakulását.
Szerencséjük van azoknak is, akik szeretik a csípős ételeket, a csilipaprikában is jelentős mennyiségű E-vitamin is található: két teáskanálnyi mennyiségben a napi javasolt adag 14 százaléka van.
Forrás: www.hazipatika.com
Most Ön is segíthet! Itt az adóbevallások ideje!
Ajándékozzon egészséget!
Amelyhez nem kell mást tennie, mint felajánlani a jövedelemadó 1%-át!
Köszönjük!
ADÓSZÁM: 18557071-1-09
ADÓ 1% FELAJÁNLÁSA
Remény a Leukémiás Gyermekekért Közhasznú Alapítvány
Adjukössze Vonal!
Egy telefonhívással is segíthet, hívja az Adjukössze Vonal telefonszámát, ezzel 500 Ft-tal támogatja a daganatos gyermekek gyógyulását!
SMS küldése: Kérjük, küldje a 71-es kódszámot a 13600-as telefonszámra. (Vodafone, Yettel, Telekom rendszeréből elérhető!)
Telefon: hívja a 13600-at majd a gépi hang után 71-es kód! (Vodafone és Telekom rendszeréből elérhető!)
Ezzel biztosítjuk a leukémiás és daganatos beteg gyermekek és családjuk szociális segélyezését, anyagi támogatását a gyógyuláshoz vezető úton.