09
Feb
2020
Elkerülhetetlen, hogy az ember szervezete időről időre megküzdjön a betegségekkel. A kórokozók legyűrése azonban rövidebb ideig tarthat, ha megfelelően étkezünk.
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek képesek orvosságként funkcionálni, ha már az első köhögés vagy tüsszentés után ezeket fogyasztjuk. A megfelelő diéta csökkentheti a tüneteket, és felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.
A Távol-Keleten rendkívül népszerű gyömbér az egyik legjobb étek, ha a megfázás kikúrálásához kell támogatás. Nagyszerűen alkalmazható például teába áztatva.
A sötétzöld levelű zöldségek, így a káposzta, a spenót, a kelkáposzta mind hasznosak az egészségmegőrzésben a magas ásványianyag-tartalmuk miatt. A rukkoláról pedig kiderült, hogy hatékonyan növeli a fehérvérsejtek mennyiségét.
A zabban található béta-glükánról már korábban megállapították, hogy hatásos a légzőszervek gyulladása ellen, de segít mérsékelni a stresszt és csökkenteni a koleszterinszintet is.
A narancsszínű ételek, például a répa vagy az édesburgonya magas béta-karotin-tartalma A-vitaminként épül be a szervezetbe, amire az egészséges nyálkahártyának komoly szüksége van.
A magas (75 százalék feletti) kakaótartalmú csokoládé a nagy élvezeti értéke mellett azért is hasznos, mert a polifenol nevű antioxidánsnak köszönhetően képes felturbózni az immunrendszert.
Hazánkban sajnos nagyon kevés halat fogyasztunk, pedig a bennük található omega-3 zsírsavak jelentősen javítják a keringés állapotát, az omega-4 pedig segít a gyulladások leküzdésében.
Az osztriga magas cinktartalma miatt jó választás megfázás esetén, biztosan gyorsabb lesz tőle a gyógyulási folyamat, de oda kell figyelni, hogy megfelelően készítsük el.
A hüvelyesekben és diófélékben lévő egyik fehérje a fertőzés elleni harc fegyvere. A brazil dió különösen hatékony szeléntartalma miatt.
Az édeskömény természetes köhögéscsillapító, ráadásul kiváló ízesítő is. A belőle készült leves igazi orvosság, akárcsak a régi korok óta az étrendben jelen lévő húsleves, amihez minden betegséggel küzdő szívesen fordul.
A joghurtban lévő hasznos baktériumok elengedhetetlenek az emésztés megfelelő működéséhez, hiszen hatékonyan képesek támogatni a bélflórát.
Az immunrendszerünknek nagy szüksége van a C-vitaminra, ezért a citrusfélék fogyasztása mindig jó ötlet. Ugyanilyen fontos a D-vitamin-bevitel, főleg télen, mikor kevesebb a napsütés. A tej kimondottan sokat tartalmaz belőle.
A zöld tea megint csak Ázsia egyik kedvenc itala, amihez egy japán felmérés jó hátteret ad. A zöld tea rendszeres fogyasztása akár 75 százalékkal is csökkentheti az influenzás megbetegedés esélyét.
A gombáktól kevésbé várnánk kedvező élettani hatásokat, pedig rengeteg bennük a B-vitamin, a rost, a kálium, és tele vannak az immunrendszert erősítő antioxidánssal.
Forrás: healthypanda.net
Most Ön is segíthet! Itt az adóbevallások ideje!
Ajándékozzon egészséget!
Amelyhez nem kell mást tennie, mint felajánlani a jövedelemadó 1%-át!
Köszönjük!
ADÓSZÁM: 18557071-1-09
ADÓ 1% FELAJÁNLÁSA
Remény a Leukémiás Gyermekekért Közhasznú Alapítvány
Adjukössze Vonal!
Egy telefonhívással is segíthet, hívja az Adjukössze Vonal telefonszámát, ezzel 500 Ft-tal támogatja a daganatos gyermekek gyógyulását!
SMS küldése: Kérjük, küldje a 71-es kódszámot a 13600-as telefonszámra. (Vodafone, Yettel, Telekom rendszeréből elérhető!)
Telefon: hívja a 13600-at majd a gépi hang után 71-es kód! (Vodafone és Telekom rendszeréből elérhető!)
Ezzel biztosítjuk a leukémiás és daganatos beteg gyermekek és családjuk szociális segélyezését, anyagi támogatását a gyógyuláshoz vezető úton.